Dari D9 ke Tahanan Tanpa Bicara oleh Md Ali Amir Batcha

Dari D9 ke Tahanan Tanpa Bicara oleh Md Ali Amir Batcha

Kategori: Buku/Bukan Fiksyen/Umum/Memoir/Anekdot
Tahun terbitan: 2019

Buku ini ditulis oleh bekas pegawai polis yang bertugas di D9 – Cawangan Siasatan Jenayah. Penulis menceritakan penglibatan beliau dalam banyak kes jenayah di Johor dan Selangor. Pelbagai kejayaan yang dicapai sehingga menimbulkan iri hati dan fitnah. Akibat fitnah ini, beliau menjadi Tahanan Tanpa Bicara selama tiga tahun.

Saya membaca buku ini dalam masa sehari sahaja. Saya memang suka kisah yang bertema kepolisan. Selalu juga menonton drama atau siri yang menonjolkan watak detektif.

ASP Ali Batcha ialah seorang detektif yang menjalankan tugas bahaya di Johor Bahru. Beliau berdepan dengan penjenayah dan menggunakan kebijaksanaan untuk memerangkap mereka. Nama tempat yang disebut dalam buku ini sangat biasa bagi saya. Taman Johor Jaya, Skudai, Kulai dan beberapa tempat lagi sememangnya bukan asing bagi saya yang tinggal di Johor Bahru.

Peristiwa yang diceritakan berlaku sekitar tahun 1988 hingga 1993/94 di Johor. Pada waktu itu, saya masih bersekolah. Tanpa saya sedari, wujudnya penjenayah yang berbahaya ini dalam kawasan berhampiran tempat saya tinggal.

Banyak kejayaan yang dicapai oleh ASP Ali Batcha dalam kes melibatkan rompakan dan samun. Beliau dan ahli pasukan UTC (Unit Tindak Cepat) yang ditubuhkan atas ideanya menggunakan kemahiran dan sumber yang ada untuk menumpaskan penjenayah bersenjata api.

Penulis menyenaraikan kes-kes yang pernah dikendalikan. Begitu besarnya cabaran dan keberaniaan yang ditunjukkan oleh penulis. Namun sayang sekali, ada rakan sekerja malahan ketua yang tidak menghargai sumbangan beliau.

Ulasan buku oleh Norsa’adah Ahmad

Boleh dapatkan buku ini semasa PBAKL2020. Jumpa di sana.